Az idei esztendőben záruló belváros-rehabilitációs projekt céljai között szerepelt a városi zöldfelületek növelése. E program során legalább ilyen nagy hangsúlyt kapott a környezetvédelem is. A városközpont, a ma már megújult közterületekkel és középületekkel vonzó kisvárosias imázst jelenít meg, s remek teret kínál mindazok számára, akik a központban töltenék el szabadidejüket. E környezet védelme, az újonnan életre hívott terek megőrzése azonban a vasváriak közös érdeke és felelőssége.

A következetes tervezésnek köszönhetően az elmúlt tíz évben megduplázódott a zöldfelületek száma a hegyháti kisvárosban. A környezetvédelmi tevékenységben nem csak az önkormányzat, de a városban működő civil szervezetek is oroszlánrészt vállaltak. E tendencia folytatásának legutóbbi állomása volt a belváros-rehabilitációs projekt.

A projekt zöldfelületek kialakítását célzó részleteinek kidolgozását nagyrészt Mangilár László építészmérnöknek köszönheti a kisváros, az ő tervei alapján készült el a Nagy Gáspár Kulturális Központ szomszédságában kialakított rendezvénytér, s az orvosi rendelő előtti park. A tervezésnél nemcsak a terek funkcióját vették figyelembe, hanem a kisvárosi imázs erősítése is fontos szerepet kapott.

-A közterület megújításoknál gyakori hiba, hogy a szakemberek nem találják meg a település méretéhez, rangjához illő kialakítást, s így a város, község léptékéhez nem illő elemeket alkalmaznak. Ezért a terek kialakításánál erősen törekedtünk arra, hogy mi ne essünk ebbe a hibába, hanem megtaláljuk és alkalmazzuk a leginkább Vasvárhoz illő megoldásokat. Szerencsére nem is kértek tőlünk olyan felesleges, divatos vagy hivalkodó elemeket, ami szerintünk nem illett volna a környezetbe - hangsúlyozza Mangliár László.

- A rendezvénytér kialakításánál, vagyis egy volt családi ház helyén kialakított új parknál, a legfontosabb szempont a rendeltetésnek való megfelelés és az épített környezethez való illeszkedés volt. A park alkalmanként különböző rendezvényeknek ad teret, de az év nagy részében, mint pihenőpark üzemel. A terület közepén ezért egy nagy összefüggő, közel vízszintes füves területet alakítottunk ki, ez funkcionál rendezvénytérként. A támfal mellé pergolával fedett leülő részeket terveztünk, a parknak a kis utca felé eső szélét pedig egy bástyaszerű támfallal zártuk le. A kő támfalon álló vaskos pergola jól illeszkedik mind a kolostorhoz, mind a kulturális központhoz - mondja Mangliár László.

- Az orvosi rendelő előtti tér felújításánál ugyanakkor a használhatóság volt a fő tervezési szempont: kellemes pihenésre, beszélgetésre, szemlélődésre alkalmas, jól belakható teret szerettünk volna létrehozni, a közlekedés maradéktalan kiszolgálása mellett. A használhatóság mellett fontos szempont volt a zöldfelületek növelése is. E az alapterület és a beültetés intenzitásának növelése egyaránt nagy hangsúlyt kapott, hiszen nem csak a méret számít, hanem a növények minősége is - teszi hozzá. A kolostor melletti területen - ami egy családi ház helyére került - maradéktalanul megvalósult a zöldfelület növekedés, mint alapterületben, mint intenzitásban.

- A középső gyepfelület alkalmas rendezvények megtartására, a támfalak melletti területeket viszont intenzíven beültették. A rendelő előtti téren a zöldterület mértéke nem nőtt, a beültetés intenzitása, tehát a növények száma és látvány-értéke viszont igen. Így mindkét területre sokkal több növény került, mint amennyi korábban ott élt -hangsúlyozza az építészmérnök.

Kovács Tilda Vasvár polgármesterasszonya hozzátette: a belváros-rehabilitációs projekt eredményeképp életre hívott új zöldfelületek beváltották a hozzájuk főzött reményeket, az új, kitűnően hasznosítható terek bekerültek a város vérkeringésébe. A feladat azonban ezzel nem ért véget: tudatos munkával, a különböző ÖKO-pályázatok, civil megmozdulások segítségével a közeljövőben szeretnék még tovább növelni a városi zöldfelületek számát. Hangsúlyozta: a bár e területek fenntartása az önkormányzat feladata, azok állapotának megőrzése minden itt élő és ide látogató közös felelőssége. - Sajnos egyre nagyobb gondot okoz, hogy az emberek nem figyelnek a közterületek tisztaságára, rendjére. Gyakori, hogy a csikkeket, szemetet nem a kihelyezett tárolókba dobják, hanem a parkokban, padokon, útszélén hagyják újabb és újabb feladatot adva ezzel a közmunkásoknak. Sőt időnként előfordulnak kisebb rongálások is. Hangsúlyozta: már Vasváron is egyre gyakrabban jelentkező probléma, hogy némely kutyatulajdonos nem figyel oda a közparkok használatára. Míg a nyugati országokban már természetes, hogy a gazdik zacskókba szedik kedvenceik ürülékét a sétáltatáskor, itthon még nem honosult meg ez a kultúra. Fontos lenne, hogy erre is figyeljük. A kutyapiszok ugyanis nem csak esztétikai probléma: komoly egészségügyi gondokat okozhat, főleg a gyermekeknek -mondja polgármester, majd hozzáteszi: emellett egyre több megszólítást kap a lakosság köréből a temetőhasználat rendjével kapcsolatban. Mint mondta előfordul, hogy kóbor ebek, vagy akár a gazdákkal érkező kutyák zavarják meg a szertartások rendjét, a kegyelet perceit, ezért kéri a vasváriakat ne vigyenek be állatot a sírkertbe. Kovács Tilda hozzátette: ahhoz, hogy a kisváros vonzó legyen az ide érkezők körében, jól érezzék benne magukat az itt élők, nem elég a terek, parkok átalakítása, rendbetétele, legalább ilyen fontos, hogy a közösség óvja, vigyázza, őrizze azokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vasvartortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr372805784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása