hondani 2009.10.20. 16:26

Hasznos tudnivalók

Vasvár népessége

Vasvár lakosságszáma 4600 fő körül mozog, az elmúlt tíz év népességi adatai alapján kismértékben, de folyamatosan csökken. A munkanélküliek aránya 9 %, jelentős számú a környező városokban munkát vállalók, ingázók száma.


Földrajz, természeti adottságok


 Vasvár Vas megye déli részén, a Rábával párhuzamosan futó dombság, a Vasi-Hegyhát oldalában fekszik. A dombság elnevezése váltakozó, régebben inkább a Vasi-Hegyhát elnevezést használták, míg manapság a Kemeneshát elnevezéssel sűrűbben találkozhatunk. Helyben a Hegyhát elnevezés az elterjedt, sőt Vasvárt egyenesen a Hegyhát központjának tartják.

Közlekedési szempontból Vasvár igen kedvező helyzetben van, ugyanis a város mellett halad el a rábafüzesi határátkelőtől Székesfehérvár és Budapest irányába tartó 8-as számú főút, amelyről itt ágazik le a Zalaegerszegre vezető 74-es út, Szombathelyre pedig közeli Rábahídvégnél kell letérni. Az osztrák határ 40 km-re, Szombathely és Zalaegerszeg pedig 20-25 km távolságra van Vasvártól. A városnak vasútállomása is van a Szombathely-Nagykanizsa vasútvonalon.

 A terület ásványi anyagokban viszonylag szegény. A hegyháti dombokon kavics és homok bányászata folyik, a felszín alatt 2100 méteres mélyben pedig 78 fokos termálvíz rejtőzik, amelyet egyelőre csak részben aknáz ki egy kisebb fürdő és a város távhőrendszere. A város környékén nagy erdőségek terülnek el, melyeket szívesen látogatnak a turisták és vadászok is. Kedvelt kirándulóhely a Szentkút környéki erdő.


Vasvár infrastruktúrája


 Vasvár a 8-as és a 74-es számú főutak találkozásánál fekszik, ez utóbbi a városközponton halad át, főtéri csomópontja 2000-ben épült át. Az önkormányzati utak 70%-a burkolt, a kivezető utakat az Állami Közútkezelő gondozza, állapotuk jó.

A lakások száma 1800, ebből önkormányzati 210. 2001-ben 15 bérlakás épült, ebben az esztendőben pedig elkezdődik egy 50 lakásos idősek otthona építése. 2002-ben új lakótelkek kialakítását és közművesítését tervezi az önkormányzat.

A település közműellátottsága: elektromos áram, telefon, vezetékes ivóvíz, szennyvízcsatorna, gázhálózat, távhőszolgáltatás.

A kisfeszültségű elektromos hálózat hossza 52,2 km, az éves villamosenergia-szolgáltatás 10.516 MWh. A telefonnal ellátott lakások aránya 55%, az 1000 főre jutó telefonvonalak száma a megyei átlag, azaz 250 körül mozog. A város vízellátását négy mélyfúrású kút biztosítja, vízhozamuk 1929/nap. A közüzemi vízhálózat hossza 32,2 km, ehhez azonban csak 7,6 km szennyvízcsatorna tartozik (a bekapcsolt lakások aránya 34,4%). 2000-2002-ben új szennyvíztisztító épült, a szennyvízcsatorna-hálózat teljes kiépítése a következő évek feladata lesz.

A vezetékes gáz kiépítése 1997-ben készült el, a hálózat gyakorlatilag az egész települést lefedi, az ellátott lakások aránya 33%, az éves fogyasztás 1.663 ezer m3. A távfűtéshez, amely geotermikus energiát is hasznosít, a lakások 18%-a kapcsolódik.

A közhasználati zöldterület 177 ezer m2, melynek nagy része belterületi park és játszótér.

A bejegyzés trackback címe:

https://vasvartortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr91463380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása